Meciul Romania-Ucraina. Noi argumente aduse de Romania in procesul de la Haga impotriva Ucrainei

     

Romania a adus astazi, la Haga, noi argumente pentru a demonstra ca popularea  formatiunii Insula Serpilor nu poate sa aiba nici un efect asupra liniei de demarcare. Profesorului Vaughan Lowe a demonstrat ca Insula Serpilor nu poate sustine viata si activitatea economica, iar aceasta trebuie sa fie tratata ca stanca. Agentii Romaniei i-au batut pe ucrainieni cu propriile arme. Faptul ca Ucraina incearca sa populeze insula nu poate induce efecte juridice pentru delimitare.

Bogdan Aurescu, agentul României la Haga: Astăzi, pentru prima oară, am putut să prezentăm în mod deschis, în mod public argumentele României pentru care aceste măsuri nu prezintă nici un fel de efecte juridice. În primul rând pentru că ele sunt inefective în sine, nu au produs rezultatele scontate de Ucraina, în al doilea rând pentru că ele au fost adoptate după data la care diferendul s-a cristalizat, în al treilea rând pentru că aceste măsuri reprezintă o recunoaştere împotriva propriului interes, adică o admitere de către Ucraina însăşi că fără aceste măsuri insula nu este altceva decât o stâncă. ( sursa: RADOR).

Pentru prima oara se pare ca cei de la MAE par sa-si faca datoria si sa se bata pentru interesele si valorile nationale. In disputa se afla un teritoriu de douasprezece mii kilometri patrati, bogat in zacaminte de petrol si gaze. Controversa dintre Romania si Ucraina are in vedere linia de demarcatie dintre cele doua tari privind aceasta zona.

Lasă un comentariu